Βλέπετε τα άρθρα της κατηγορίας ‘Γενικά’

Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων

Αναρτήθηκε απο: Σταυρούλα Γκιουζελίδου στις 11/05/2017 - Στην κατηγορία αρθρών: Γενικά -

Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων;

Είναι μία εκπτωτική κάρτα που παρέχει σημαντικά προνόμια σε 6 εκατομμύρια νέους σε όλη την Ευρώπη!

Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των νέων, καθώς:

 • διευκολύνει την καθημερινότητά τους, παρέχοντάς τους προσφορές και εκπτώσεις σε μεγάλο αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών.
 • προωθεί την κινητικότητα, προσφέροντάς τους οφέλη σε μεταφορές, διαμονή και άλλες ταξιδιωτικές υπηρεσίες.
 • παρέχει πληροφορίες μέσω των πολλών διαύλων επικοινωνίας που έχουν στη διάθεσή τους τα μέλη της – εθνικοί και περιφερειακοί ιστότοποι, περιοδικά, newsletter, εκπτωτικοί κατάλογοι, ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κα.

Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων: αυστηρά μόνο για νέους!

 • Μπορούν να την αποκτήσουν όλοι οι νέοι, ηλικίας 13 – 30 ετών
 • Στοιχίζει 10 Ευρώ
 • Ισχύει για ένα χρόνο και μπορεί να ανανεώνεται κάθε χρόνο μέχρι την ηλικία των 30.

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση έκδοσης Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων εδώ!

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 213 131 4411-14

www.europeanyouthcard.gr

url

ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ: ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ Ή ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ;

Αναρτήθηκε απο: Σταυρούλα Γκιουζελίδου στις 16/09/2015 - Στην κατηγορία αρθρών: Γενικά -

Ως γνωστόν η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας στο σύγχρονο κόσμο , με όλο και αυξανόμενα imagesποσοστά θνησιμότητας κυρίως λόγω και άλλων συνοδών προβλημάτων. Έτσι λοιπόν ο κίνδυνος να πεθάνει κάποιος με νοσογόνο παχυσαρκία από οποιαδήποτε πάθηση είναι 12 φορές μεγαλύτερος από κάποιον με φυσιολογικό βάρος. Νοσογόνος ονομάζεται η παχυσαρκία με ΔΜΣ 40-50 και από 50 και πάνω χαρακτηρίζεται και ως κακοήθης καθώς αυξάνεται κατά πολύ ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών υγείας και αιφνίδιου θανάτου.

Τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η νοσογόνος παχυσαρκία αφορούν σχεδόν όλα τα όργανα του οργανισμού.

 • Μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων
 • Αύξηση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα
 • Πέτρες στη χοληδόχο κύστη και δυσλειτουργία του ήπατος
 • Αρθρίτιδες, κιρσοί, οίδημα και άτονα έλκη στα πόδια
 • Αυξημένος κίνδυνος μετεγχειρητικών επιπλοκών
 • Διαταραχές περιόδου στις γυναίκες
 • Δυσκολία στην τεκνοποοίηση
 • Συχνές καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις στις ωοθήκες , τη μήτρα και τους μαστούς
 • Κάποια είδη καρκίνου όπως του παχέος εντέρου, του προστάτη κ.α.
 • Ψυχολογικά προβλήματα και κατάθλιψη

Έπειτα απ’ όλα τα παραπάνω γίνεται παραπάνω από φανερή η σοβαρότητα αυτής της κατάστασης. Οι περισσότεροι παχύσαρκοι έχουν ένα αρκετά βεβαρημένο ιστορικό από αποτυχημένες προσπάθειες απώλειας βάρους με δυσάρεστα αποτελέσματα για το σώμα ( επανάκτηση των κιλών , μείωση του μεταβολισμού για όσους ακολούθησαν εξαιρετικά στερητικές δίαιτες κτλ.) και την ψυχολογία τους. Έτσι άλλοι έχουν απογοητευθεί πλήρως και θεωρούν πως έτσι θα είναι από εδώ και πέρα η ζωή τους και άλλοι συνεχίζουν να βρίσκονται σε ένα φαύλο κύκλο μεταξύ φαγητού- διατροφής- ενοχών και απογοήτευσης.

Μετά από τόσα χρόνια που απασχολεί η παχυσαρκία την επιστήμη, έχει φτάσει στο σημείο να μπορεί να επέμβει χειρουργικά πλέον σε τέτοιες καταστάσεις και να σώζει ζωές στην κυριολεξία. Ωστόσο μια τέτοια επέμβαση δεν είναι πανάκεια για όποιον δεν μπορεί να είναι εγκρατής και σίγουρα δεν αποτελεί την ”εύκολη λύση”. Το αντίθετο θα έλεγα. Ας δούμε λοιπόν λίγο πιο αναλυτικά σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυνται τέτοιες επεμβάσεις και μερικές άλλες σημαντικές λεπτομέρειες .

Κατ’ αρχάς ο ασθενής πρέπει να είναι μεταξύ 18-65 ετών και με ΔΜΣ>40 (άτομα από 65 ετών και άνω δεν έχουν πολλά οφέλη σε σχέση με τους κινδύνους που πιθανόν να αντιμετωπίσουν με το χειρουργείο, ενώ τα παιδιά μπορεί να υποβληθούν σε μια βαριατρική επέμβαση μόνο όταν συντρέχουν σοβαρά προβλήματα υγείας όπου επιβάλλεται η γρήγορη απώλεια βάρους).

Στόχος του χειρουργείου είναι η βελτίωση της υγείας του ασθενούς  και σε καμία περίπτωση απλά η αισθητική.

Θα πρέπει να είναι αρκετά χρόνια παχύσαρκος και να έχει επιχειρήσει με διατροφή να χάσει το υπερβάλλον βάρος .Έπειτα από επανηλλειμένες αποτυχημένες προσπάθειες και όντας απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει με αυτόν τον τρόπο να προχωράει σε μια τέτοια λύση.

Θα πρέπει να μην κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών και κατάχρηση αλκοόλ.

Να μην πάσχει από σοβαρές ψυχικές διαταραχές οι οποίες θα τον εμποδίσουν να συμμορφωθεί με τις μετέπειτα οδηγίες.

Θα πρέπει να είναι ψυχολογικά έτοιμος  για τις μεγάλες αλλαγές που θα γίνουν στη ζωή του, όπως  τη σχέση του με την οικογένεια, τους φίλους και την κοινωνία, τη διατροφή και την εικόνα του. Χάνοντας πολλά κιλά το σώμα θα χάσει τη σφριγηλότητά του ακόμα και στους νέους ανθρώπους, θα είναι ”ξεχειλωμένο” και όχι όπως ένα κλασικό σώμα στα ίδια κιλά. Πολλές φορές οι ασθενείς υπόκεινται και σε πλαστικές εγχειρήσεις μετά για να βελτιώσουν την εικόνα τους.

Οι επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας χωρίζονται σε:

images (1)αρχείο λήψης (1)αρχείο λήψης 

Περιοριστικού τύπου εγχειρήσεις :

Περίδεση στομάχου

Κάθετες γαστροπλαστικές

Γαστρική παράκαμψη κατά Roux-en-Y

Κάθετη γαστρική παράκαμψη με δακτύλιο σιλικόνης κατά Roux-en-Y

Δυσαπορροφητικού τύπου εγχειρήσεις

Χολοπαγκρεατική εκτροπή με υφολική γαστρεκτομή

Χολοπαγκρεατική εκτροπή με γαστρική παράκαμψη κατά Roux-en-Y

Χολοπαγκρεατική εκτροπή με δωδεκαδακτυλικό αποκλεισμό και κάθετη γαστρεκτομή

Η επέμβαση θα πρέπει να επιλεγεί έπειτα από συζήτηση με το θεράποντα γιατρό λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον αριθμό των κιλών που πρέπει να χαθούν, τη διατήρησή τους μακροχρόνια, τις επιπλοκές και τους κινδύνους που ενέχει κάθε βαριατρική επέμβαση και αν τα οφέλη μετά από την εγχείρηση είναι περισσότερα από αυτούς. Στόχος της επέμβασης είναι να βελτιωθεί η ζωή και η υγεία του ασθενούς και όχι να γίνει πιο περίπλοκη.

images (1)Όπως για κάθε χειρουργική επέμβαση έτσι και εδώ υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι , οι οποίοι όμως δεν είναι μεγαλύτεροι από άλλα κοινά χειρουργεία , χωρίς να παραβλέπουμε το γεγονός πως η παχυσαρκία από μόνη της αποτελεί παράγοντα κινδύνου για οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Ο ασθενής λοιπόν θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος για τις μετεγχειρητικές επιπλοκές των πρώτων 30 ημερών.

Ενδεικτικά αναφέρω μερικές : πνευμονία, ατελεκτασία, μετεγχειρητική αιμορραγία, ενδοκοιλιακά αποστήματα, μόλυνση του τραύματος, ειλεός, διαφυγές από αναστομώσεις κ.α. όπως και για τις επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν και μετά από χρόνια : στενώσεις αναστομώσεων, ειλεός, μεταβολικές διαταραχές, κήλες, γαστρικά έλκη κ.α

Ακόμη υπάρχουν και κάποιες σοβαρές καταστάσεις που υπάρχει η πιθανότητα  να δημιουργηθούν από την έλλειψη θρεπτικών συστατικών έπειτα από μια βαριατρική επέμβαση. Κάποιες από αυτές είναι η αναιμία, χρόνιος υποσιτισμός και πρωτεϊνική υποθρεψία, διάρροια και δυσοσμία κοπράνων και αερίων, χολολιθίαση, μεταβολική νόσος των αστών, υπερβολική απώλεια βάρους, τριχόπτωση κ.α.

Επειδή είμαι σίγουρη πως σας τρομοκράτησα με όλες τις παραπάνω δυσάρεστες καταστάσεις , ας μιλήσουμε λίγο για τα οφέλη που θα έχουν οι ασθενείς που θα υποβληθούν σε μια τέτοια επέμβαση και σίγουρα δεν είναι ούτε λίγα ,ούτε ασήμαντα .

Πρώτα απ’ όλα ας αναφερθούμε στα οφέλη που θα αποκομίσουν στις επικείμενες ασθένειες τους. Αν λοιπόν δεν εξαλειφθούν images (1)τελείως , θα βελτιωθούν θεαματικά όλες οι προ της εγχείρησης αρρώστιες τους. Οι διαβητικοί μπορεί μέχρι  και να σταματήσουν τελείως τη φαρμακευτική τους αγωγή, η πίεση επανέρχεται σε φυσιολογικές τιμές για τους υπερτασικούς, βελτιώνεται ή εξαφανίζεται η υπνηλία, οι διαταραχές ύπνου, η υπνική άπνοια, η αναπνευστική δυσκολία και η καρδιακή δυσλειτουργία. Σταθεροποιείται η περίοδος στις γυναίκες που είχαν διαταραχές, η απώλεια ούρων  . Όσο αυξάνεται η φυσική δραστηριότητα μειώνεται το οίδημα των κάτω άκρων και ο πόνος στις αρθρώσεις , η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια βελτιώνονται και μειώνεται η υπογονιμότητα.

Εκτός από την υγεία και την ποιότητα ζωής που αλλάζουν προς το καλύτερο, βελτιώνεται πολύ η εικόνα τους, με άμεσο αντίκτυπο στην αυτοπεποίθησή τους, η οποία ανεβαίνει με αποτέλεσμα την καταπολέμηση της κατάθλιψης ,τη μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή και την αποδοχή καλύτερων ευκαιριών για εργασία, φιλία και προσωπικές σχέσεις.
images

Όσοι επιλέξουν τελικά αυτή τη λύση πρέπει να ξέρουν πως  πρέπει να τηρούν κάποιους κανόνες εφόρου ζωής. Τα δυο πρώτα χρόνια (ανάλογα με το χειρουργείο)όλοι είναι συνεπείς σ’ αυτό γιατί ο οργανισμός από μόνος του αντιδρά στις παρατυπίες (είτε με τη μορφή δυσφορίας , είτε με διάρροιες, είτε με εμετούς κ.τ.λ.). Έπειτα όμως όταν μειώνονται οι δυσάρεστες συνέπειες από τις παρασπονδίες ή και εξαφανίζονται τελείως ,θα πρέπει να έχουν το σθένος να παραμένουν τυπικοί γιατί ο κίνδυνος να ξαναπαχύνουν είναι πάντα εκεί. Η επέμβαση τους δίνει την ευκαιρία να ξαναζήσουν πιο ”φυσιολογικά” τη ζωή τους , δεν τους εξασφαλίζει όμως εφόρου ζωής.

Ανάλογα το χειρουργείο υπάρχουν και διαφορετικοί περιορισμοί. Αλλού λοιπόν πρέπει να εστιάσουμε στην αποφυγή των γλυκών και λιπαρών, αλλού στην καλή μάσηση και τις κρίσεις υπερφαγίας, αλλού μόνο στην ποσότητα. Ακόμη προτείνεται να αποφευχθεί κάποια εγκυμοσύνη τον πρώτο χρόνο για να σταθεροποιηθεί το βάρος καθώς η απώλεια μπορεί να φτάσει και τα 2/3 του αρχικού.

Κλείνοντας λοιπόν  βγάζουμε το συμπέρασμα πως καμία επέμβαση δεν μπορεί να επιτύχει ένα άριστο αποτέλεσμα χωρίς τη συνεργασία του ασθενούς και χωρίς κάποιους κινδύνους. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η κάθε επέμβαση και η συμμόρφωσή του ασθενούς με τις απαιτήσεις της είναι οι δυο βασικές προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν να μην ξαναπροσληφθούν τα κιλά που χάθηκαν. Με λίγα λόγια ο καθένας είναι υπεύθυνος για το αν θα κρατήσει τα οφέλη που κατάκτησε μετά την εγχείρηση ή αν όλη αυτή η διαδικασία καταλήξει σε μια ακόμη πιο μεγάλη, επώδυνη και καταπονητική για τον οργανισμό αποτυχία.

ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ – Είναι ασφαλής για την υγεία ;

Αναρτήθηκε απο: Σταυρούλα Γκιουζελίδου στις 18/07/2013 - Στην κατηγορία αρθρών: Γενικά -

images[8] Οι περισσότεροι , μόλις ακούσουν κάτι περί χορτοφαγίας πιθανόν να σκεφτούν πως είναι μια ακραία και ίσως επικίνδυνη (για τυχόν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών) διατροφική συνήθεια. Ωστόσο κι εδώ, όπως και σε τόσα άλλα θέματα υπάρχει αρκετή άγνοια.

Από  μελέτες που έχουν γίνει δεν έχει παρατηρηθεί καμία έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά στους χορτοφάγους, ούτε καν στο σίδηρο ή το ασβέστιο που οι βασικές πηγές τους είναι (Διαβάστε όλο το άρθρο…)

”Παχυσαρκία ” Μια σύγχρονη νόσος

Αναρτήθηκε απο: Σταυρούλα Γκιουζελίδου στις 31/05/2012 - Στην κατηγορία αρθρών: Γενικά -

Καθημερινά όλοι ακούμε τον όρο παχυσαρκία είτε από ειδικούς στην τηλεόραση ,είτε από τη γειτόνισσά μας, είτε από οπουδήποτε αλλού. Ωστόσο πόσοι άραγε γνωρίζουν πραγματικά τι είναι η παχυσαρκία; Παχυσαρκία λοιπόν, είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Αυτή η αύξηση της ποσότητας του σωματικού λίπους , συνεπάγεται όπως είναι φυσικό και αύξηση του σωματικού βάρους. Επειδή όμως ο προσδιορισμός της ποσότητας του σωματικού λίπους είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. σήμερα χρησιμοποιείται ένας δείκτης που εκφράζει το σωματικό βάρος σε σχέση με το ύψος Ο δείκτης αυτός καλείται Δείκτης Μάζας Σώματος και ορίζεται από το πηλίκο του σωματικού βάρους (σε κιλά) δια του ύψους στο τετράγωνο(σε μέτρα). Αν λοιπόν αυτός ο δείκτης υπολογιστεί πάνω από 30 σημαίνει ότι ο άνθρωπος είναι παχύσαρκος. Ανάλογα πόσο υψηλότερος θα είναι ο δείκτης κρίνεται και ο βαθμός της παχυσαρκίας (πάνω από 40 αντιστοιχεί στον τρίτο και τελευταίο βαθμό παχυσαρκίας) .

Πέρα όμως από το αν κάποιος είναι παχύσαρκος ή όχι, σημασία έχει και η κατανομή του λίπους (Διαβάστε όλο το άρθρο…)

Νέες φωτογραφίες

Νέα Άρθρα

Θα μας βρείτε

Απ. Σούζου 13

Κομοτηνή

Tel: 2531083777

url